Nazal Polip (Burun Polibi)

Sinüsleri döşeyen mukozanın dışarı doğru sarkarak et gibi büyümesine “polip” denir. Polipler diğer organlarda da (kulak, ses teli, mide, bağırsak gibi) görülebilir.

Burun polipleri; yumuşak, soluk renkli, üzüm şeklinde sarkan yapılardır.

Burun ve sinüslerin mukozasının değişik nedenlere (sinüzit, alerjik nezle, astım, kistik fibrozis gibi) bağlı uzun süreli uyarılması polip oluşumuna neden olmaktadır.

Polibin belirtileri nelerdir?

Polipler, burun hava akımını engelleyerek burun tıkanıklığına, dolayısıyla ağızdan solunum ve horlamaya, baş ağrısına, tekrarlayan sinüzit ve koku alma bozukluklarına neden olurlar.

Tedavi

Burun poliplerine alerjik nezle, astım, ağrı kesici intoleransı veya kistik fibrozisi olan hastalarda daha sık rastlanır. Alerjik nezlesi olan polip hastalarında alerji kontrolü polip tedavisini kolaylaştırır. Keza ağrıkesici intoleransı olan hastalarda ilgili ağrıkesicilerden kaçınılması tedaviyi olumlu etkiler.

Polipler kendiliğinde kaybolmazlar, tedavi edilmeleri gerekir. Başlangıç aşamasındaki, çok küçük polipler ilaç tedavisine tam yanıt verebilirken, büyük ve yaygın poliplerde ilaç tedavisine kısmi yanıt gözlenir. Yaygın burun polibi olan hastalarda ilaç tedavisine ek olarak cerrahi müdahale de gerekir.

Poliplerin ilaç tedavisinde steroidler oldukça etkilidir. Steroidler ağızdan hap olarak alınabileceği gibi burundan sprey olarak da kullanılabilirler. Haplar daha etkili olmasına karşın yan etkilerinden dolayı dikkatli olunmalıdır.

Ameliyat öncesi değerlendirme

Ameliyat öncesinde hastanın sinüs tomografisi çekilir. Bu film polip yaygınlığını göstererek müdahale edilecek yerlerin belirlenmesi sağlar. Bu tomografi ameliyat sırasında cerrahi harita olarak kullanır. Bu harita ameliyat sırasında cerrah yol gösterir; ameliyat sırasından oluşabilecek ciddi birçok komplikasyon engellenir.

Nazal polipte cerrahi tedavi: Endoskopik sinüs cerrahisi

Endoskop denilen kameralı sistem yardımı ile polipler burun içerisinden ve sinüslerden temizlenir. İşlem sırasında bu ameliyata için özel olarak geliştirilmiş aletler kullanılır. 

Polipte kesin tedavi var mı?

Eşlik eden hastalığı olmayan hastalarda burun poliplerinin tedavi sonrası tekrar oluşma ihtimali % 10’dur. Astım, alerjik nezle, ağrı kesici intoleransı veya kistik fibrozis gibi eşlik eden hastalığı olan hastalarda nazal poliplerin tekrar oluşma ihtimali daha yüksektir. Dolayısı ile bu hastalarda tekrarlayan cerrahi müdahaleler ve tekrarlayan ilaç tedavileri kaçınılmazdır.

HEMEN ARAYINSaat 21.00'a Kadar Arayabilirsiniz WHATSAPP MENÜ