Burun Estetiği

Aynada burnunu inceleyen bir kadın fotğrafı

Bu sayfamızda burun estetiği öncesi değerlendirmedeki önemli noktaları, ameliyatta kullanılan teknikleri, ameliyat süresini, ameliyat sonrasındaki süreç ve pansumanları ve de ameliyat sonrası önerilerimizi bulabilirsiniz. Burun estetiği görüşmesi için Adana Ziyapaşa’daki muayenehanemize bekleriz.

Burun Estetiği (Rinoplasti, Septorinoplasti) Nedir?

Rinoplasti diğer bir deyişle burun estetiği burun şekil bozukluğunun düzeltilmesidir. Burun şekil bozukluğuna ek olarak burun içerisinde nefes alımını engelleyen kemik veya kıkırdak eğrilikleri (deviasyon) de olabilir. Bu eğriliklerin düzeltilmesi işlemine ise septoplasti ameliyatı denir. Her iki işlem (estetik amaçlı rinoplasti ile fonksiyonel amaçlı septoplasti) aynı seansta yapılabilir. Bu ameliyata septorinoplasti ameliyatı denir. Ancak rinoplasti ve septorinoplasti terimleri birbirleri yerine kullanılabilmektedir.

Burun estetiği ameliyatının amacı nedir?

Amaç yüze en uygun burunu yapmaktır. Tek başına güzel bir burun yapmak sorunları çözmeyecektir. Burnun yüzün diğer kısımları ile harmoni içinde olması gerekir.

Bu cerrahi işlem şüphesiz eldeki kumaşla yapılacaktır. Bu nedenle cildin kalınlığı, mevcut kıkırdakların şekli ve kalınlığı, yara iyileşmesi ve daha önce geçirilen burun ameliyatları, yapılacak ve yapılabileceklerin belirlenmesinde önemlidir.

Rinoplasti ile neler düzeltilebilir?

Burun sırtındaki kemerler, burun ucundaki aşağı sarkmalar, geniş burun delikleri, geniş ve büyük burunlar, burun sırtındaki asimetriler ve çarpıklıklar, daha önce yapılmış burun estetiği ameliyatına bağlı kusurlar (çukurluk, çıkıntı ve asimetriler).

Burun estetiği için yaş sınırı nedir?

Burun estetiği kıkırdak-kemik gelişiminin tamamlandığı 16-17 yaşlarından sonra yapılabilir. Ancak ideal olanı burun estetiği ameliyatının 18 hatta 20 yaşından sonra yapılmasıdır.

Ameliyat öncesi görüşmede önemli noktalar

Bizimle görüşmeden önce burun şeklinizle ilgili tespit ve beklentilerinizi, varsa eşlik eden diğer şikâyetlerinizi (burun tıkanıklığı, nefes alma zorluğu, burun akıntısı, burnun hiç akmaması, geniz akıntısı ve baş ağrısı) belirleyiniz.

Ameliyat öncesi görüşmede tespit ettiğiniz şikâyet ve beklentilerinizi bize iletiniz.

Pretty girl posing on white background
Burun Estetiği Adana

Sizin beklentileriniz (düzeltilmesini umduğunuz sorunlarınız) bizim yapabileceğimiz ve yapacaklarımız ile örtüşmelidir. Unutmayınız ki cerrahi yapılabilirlik sınırları içerisinde olması kaydı ile istek ve beklentileriniz gerçekleştirilebilir. Her beklentiniz karşılanamayabilir. Beklentiler ve beklentilerin yerine getirilebilirliği doktor ile karşılıklı konuşularak kararlaştırılmalıdır. Ancak bu sayede ameliyat sonrası hayal kırıklıkları ve memnuniyetsizlikler en aza indirilebilir. Bu nedenle ameliyat öncesi görüşmeler çok önemlidir. İhtiyaç halinde ameliyat öncesi birden fazla görüşme yapılmalıdır. Görüşme ile ameliyat günü arası çok uzun ise (1-2 haftadan fazla) muhakkak ameliyattan 1-2 gün önce ekstradan bir görüşme daha yapmak istemekteyiz. Bazen de hastalar birden fazla görüşme talep edebilmektedir. Kafadaki her soru işareti, aydınlığa kavuşturulana kadar bu görüşmeler tekrarlanabilir.

Her ne kadar burun estetiği ameliyatı esas olarak estetik gaye ile yapılıyor olsa da, fonksiyonel şikayetleriniz de olabilir ve bunlar giderilebilir. Kronik sinüzit ameliyatı burun estetiği ameliyatı ile beraber yapılabilir. Diğer yandan burun içerisindeki eğriliğiniz (septum deviasyonu) düzeltilerek burun tıkanıklığınız da rahatlatılabilir. Eğer büyükse burun etleriniz de (cerrahi olarak veya radyofrekans ile) küçültülebilir. Burun estetiği ameliyatlarını hem Kulak Burun Boğaz hem de Plastik Cerrahi uzmanları başarılı bir şekilde yapmaktadır. Ancak fonksiyonel rahatsızlıkları da giderme şansının olması Kulak Burun Boğaz uzmanı lehine bir avantaj sağlamaktadır.

Ameliyat öncesi 8 farklı açıdan fotoğraflarınızı çektiriyoruz. Çekilen bu fotoğraflar üzerinde ameliyat sırasında yapılması planlanan değişiklikleri gösteriyoruz. Yapılacaklara ve yapılmayacaklara birlikte karar veriyoruz. 

Ayrıca görüşme sırasında eğer var ise kronik hastalıklarınızı, geçirdiğiniz ameliyatlarınızı ve kullandığınız ilaçları bize mutlaka iletiniz. Özellikle ameliyat sırasında ve sonrasında ciddi kanamalara neden olabileceğinden eğer kullanıyorsanız aspirin ve diğer kanı sulandırıcı ilaçları bize iletmeyi unutmayınız. 

Burun estetiği nasıl bir ameliyat?

Ameliyat lokal anestezi yoksa genel anestezi altında mı yapılıyor?

Estetik burun ameliyatı lokal yada genel anestezi altında yapılabilir. Ancak biz burun estetiği ameliyatlarımızı genel anestezi (narkoz) altında yapmayı tercih etmekteyiz. 

Açık teknik mi kapalı teknik mi?

Her iki teknik de kullanılabilir. Sadece burun kemerinin alınacağı ve burun ucuna sınırlı müdahale yapacağımız vakalarda kapalı teknik tercih edilebilir. Revizyon burun estetiğinde ve burun ucuna ciddi müdahaleler planladığını vakalarda ise açık tekniği tercih edilmektedir. 

Ameliyattan sonra iz kalır mı?

Eğer kapalı teknik kullanılacaksa hiç iz kalmaz, çünkü bu yöntemde ameliyatın tamamı burun içerisinden yapılır. Açık teknik kullanılacaksa burun delikleri arasında 3-4 mm uzunlukta ince bir iz kalabilir, ancak zamanla bu iz iyice belirsizleşir

Burun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?

Açık teknik kullanıldığında ortlama 3,5-4 saat sürerken kapalı teknik kullanıldığında 3-3,5 saat sürmektedir. Eğri burunlarda, zor burunlarda ve revizyon vakalarda bu süre uzayabilmektedir.

Ameliyatta hangi yöntemlerden faydalanılır?

Estetik burun ameliyatlarında değişik cerrahi teknikler kullanılabilir:

Burun sırtındaki kemerin alınması
Burun kemerinin alınmasına bağlı gelişen burun kemikler arasındaki açıklığın burun kemiklerinin içe doğru kırılması ile giderilmesi
Burun ucundan kıkırdak dokuların çıkarılması
Burun ucuna ek kıkırdak dokular konulması
Burun ucunun dikişlerle yeniden şekillendirlmesi

Her hastanın burnu farklı olacağından tüm hastalarda kullanılan rutin bir cerrahi kalıp olmamalıdır. Her hasta bireysel olarak değerlendirilmeli ve o hastaya spesifik cerrahi teknikler kullanılmadır.

Burun estetiği yapılan işlemlerin erkek görseli üzerinde illustrasyonu
Burun estetiği ameliyatında değişik yöntemlerden faydanılamaktadır.

Morluk ve şişlikler

Ameliyat sonrası yüzde morluk ve şişlik görülebilir. Bu morluk ve şişliklerin miktarı hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Ameliyat sonrası yüze buz uygulanması morluk ve şişliklerin azalmasını sağlar. Plastik bir poşet içine konan buzlar her iki yanak üzerine ve göz çevresine aralıklı olarak (10-15 dakikalık periyotlar halinde) uygulanır. Buz dolu poşet cilde direkt temas ettirilmemeli¸ buz torbası ile cilt arasına kâğıt havlu ya da tülbent konulmalıdır.

3. gün burun tamponlarının alınması ile birlikte yüzdeki şişlik ve morluklar hızlı bir şekilde azalır. Ancak tamamen kaybolmaları yaklaşık 1 hafta – 10 gün kadar sürer.

Yüzdeki şişliklere ek olarak burun cildinde de şişlikler olacaktır. Burun cildi şişliklerinin kaybolması daha uzun zaman (6 ay -1 yıl) alır.

Burun estetiği ameliyatından sonra ne zaman rahat nefes alamaya başlarım?

Estetik burun ameliyatlarında delikli slikon burun tamponları kullanıyoruz. Bu delikler vasıtası ile ameliyattan hemen sonra bile kısmen de olsa burundan nefes almaya devam edersiniz. 3. gün burun tamponlarınızı alıyoruz. Ancak bu sefer de ameliyat bağlı doku şişliklerine ve kabuklanmalara bağlı burun tıkanıkları görülüyor. Doku şişliklerinin azalması ile ameliyattan 10-15 gün sonra burundan rahat nefes almaya başlıyorsunuz. 

Dikişler ne zaman alınır?

Burun ucunu kapamada iki farklı dikiş kullanılabilir: Eriyen veya erimeyen. Eriyen dikişleri almaya gerek yoktur. Erimeyen dikişler daha az iz bırakır ancak bu dikişler erimediği için alınması gerekir. Burun ucunda erimeyen dikişler kullanılmışsa bu dikişler ameliyat sonrası 6. veya 7. günde alınır.

Burun kalıbı ne kadar kalır?

Rhinoplastik
Burun kalıbı ve burun pansumanı

Ameliyatta verilen şeklin sabitlenmesi için burnunuzun dış kısmına minik bir kalıp (veya alçı) yerleştirilir. Ancak bu kalıp yaklaşık 1 hafta sonra gevşer ve 1. hafta kontrolünüzde alınır. Sonrasında burnunuzun üst kısmına 1 hafta kadar kalacak olan plaster kalıp uygulanır. Burun cildi kalın olan hastalar ile 2. hafta kontrollerinde burun sırtındaki doku ödemi yeterince azalmayan hastalarda plaster kalıp süresi uzatılabilir. Burun kalıbınız alındıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel temizleyici losyonlarla temizleyebilirsiniz. Yüz makyajı yapmaya başlayabilirsiniz. 

Ameliyat sonrası ağrı

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün bir miktar ağrınız olabilir. Genellikle çok kuvvetli ağrı kesici kullanımını gerektirmez.

Ameliyat sonrası kanama

Burun tamponlarının alınmasından sonra az miktarda sızıntı tarzında burun kanamanız olabilir. Genellikle kendiliğinden durur.

Ameliyat sonrası dikkat edilecek hususlar

Ameliyat sonrası ne zaman banyo yapabilirim?

Burun tamponlarınız alındıktan sonraki gün (4. gün) duş alabilirsiniz. Duşta çok sıcak su kullanmayınız. Burun sırtındaki kalıbınız 2 hafta boyunca kalacaktır. Gevşeme oldukça doktorunuz kalıbı değiştirecektir. Duş yasak olmasa da kalıbın çok sık aralıklarla ıslanmamasına özen gösteriniz. Mesela her gün duş almayınız. 15 gün boyunca yüzünüzü yıkamayınız. Yüz temizliğinizde kolonyalı mendil kullanabilirsiniz. Terleme veya neme neden olabilecek ortam ve aktivitelerden kaçınınız. (Sıcak, buharlı ve nemli ortamlar, efor gerektirecek egzersiz…)

Diş fırçalama

Özellikle üst dişlerinizi olmak üzere dişlerinizi ilk 10 gün çok dikkatli fırçalamanız gerekir. Fırçanızın yumuşak olmasına önem veriniz.

Hareket veya fiziksel aktivite kısıtlaması

  • Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durunuz.
  • Bir hafta boyunca aşırı yüz mimik hareketleri ve gülmekten kaçınınız.
  • Ameliyat sonrası ilk 20 gün boğazlı kazak veya dar boyunlu giysiler giymeyiniz. Önden ya da arkadan iliklenen kıyafetler tercih ediniz.
  • Burnunuza 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunmayınız.
  • Burnunuzu 3 ay kadar darbelerden koruyunuz. Bu süre zarfında müsabaka sporlarından kaçınınız.

Ne zaman işe dönebilirim?

Burun üstü kalıbınızın tamamen alındığı 2. hafta sonunda morluk ve şişlikleriniz oldukça hafiflemiş olacağından iş başı yapabilirsiniz. Ağır efor gerektiren işlerde veya tozlu ortamda çalışanlarda bu süre daha uzun tutulabilir.

Güneş ışınlarının zararı olur mu?

Ameliyat sonrası erken dönemde ameliyatlı burun cildi yüzün diğer kısımlarına göre güneş ışınlarına karşı daha hassastır. Güneş ışınları burun cildinizde şişme ve renk değişikliklerine neden olabilir. Operasyonu takip eden 3 ay boyunca aşırı güneş ışığından uzak durmalı, güneşlenmemelisiniz.

Stylish woman reading text message after surgery
Burun estetiği ameliyatı sonrası gözlük kullanımı

Gözlük kullanabilir miyim?

Gözlük burun sırtına baskı uygulayacağından ameliyat sonrası ilk 3 ay kullanılmamalıdır. Gözlük kullanımı zaruri ise hafif çerçeveli bir gözlük tercih edilmelidir. Kontak lensinizi ameliyat sonrası 5. günden itibaren kullanabilirsiniz.

HEMEN ARAYINSaat 21.00'a Kadar Arayabilirsiniz WHATSAPP MENÜ