Geniz Eti Büyümesi – Adenoid Hipertrofi

Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofi

Geniz eti yapısal olarak bademciğe benzeyen genizde yer alan bir lenf dokusudur. Tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak geniz eti büyüyebilir.

Geniz bölgesi burnun arkası ile boğazımızın üst kısmı arasında kalan boşluktur. Ön kısmını yumuşak damağımız örter, bu nedenle ağzımızı açıp baktığımızda direkt olarak göremeyiz. Ancak özel aletler ve kamera sistemi kullanılarak görülebilir. Alternatif olarak radyolojik görüntüleme yöntemlerinden faydanılabilir.

Çocuklarda en sık rastlanan burun tıkanıklığı nedeni geniz eti büyümesidir. Geniz etinin büyük olması burundan solunuma engelleyerek horlama ve ağızı açık uyumaya neden olur. Uzun süreli ağız solunumu ise diş çürüklerine, çene ve yüz gelişim bozukluklarına neden olur. Huzursuz uyuma ve sık uyanmanın neden olduğu uyku bölünmelerinin büyüme hormonu salgısına olumsuz etkisi, büyüme gelişme geriliği ile sonuçlanabilir. Ayrıca bu çocuklarda uykuda terleme ve geceleri altını ıslatma da görülebilir.

Geniz eti büyümesi olan çocukta görülen belirtiler

• Geceleri sesli nefes alma, hatta horlama
• Ağzı açık uyuma
• Uykuda nefes durması
• Huzursuz uyku
• Sık uyanma
• Büyüme geriliği
• Uykuda terleme
• Geceleri altını ıslatma
• Diş çürükleri
• Ağız ve çene yapısında gelişimsel bozukluklar

Geniz eti ameliyatı (Adenoidektomi)

Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında, ağız içerisinden yapılır. Bu işlem için özel olarak geliştirilmiş bir alet yardımı ile geniz eti alınır. Geniz etinin çevresinde kapsül yoktur, bir miktar geniz etinin kalma ihtimali az da olsa her zaman vardır. 

Gerektiğinde bademcik ameliyatı ile beraber yapılabilir.

Hasta ameliyat olduğu gün hastanede izlenir. Ertesi gün hastanın ağızdan gıda alımı yeteri seviyelerde ise hasta taburcu edilir.

Ameliyat sonrası: Boğaz ağrısı, kulak ağrısı, yutma güçlüğü, bulantı, kusma ve ateş olabilir. Bunlar nadir değildir ve hepsi de görülebilir.

Çocuğu ameliyata hazırlama

Aile çocuğa uygun bir dille ameliyat hakkında bilgi vermelidir.  Çocuğun merak ve korkusu giderilmelidir. Yapılacak olan işlemin kendi sağlığı için olduğu, bu ameliyattan sonra sık sık hasta olmayacağı, eskisi kadar sık ilaç kullanmasına gerek kalmayacağı anlatılmalıdır. Ameliyattan sonra boğazının geçici bir süre ağrıyacağı da söylenmelidir. Ayrıca, bu ameliyatla, vücudundan önemli bir organın değil artık görevini tam yapamayan, sık sık hastalanmasına neden olan küçük bir parçasının alınacağı da belirtilebilir.

HEMEN ARAYINSaat 21.00'a Kadar Arayabilirsiniz WHATSAPP MENÜ